Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: 2 pytania
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
mustafas
Mam zamiar dokupić ramu do komputera. Moja płytas główna obsługuje tylko ddr do 2700. Czy jeśli kupię ram 3200 to mi pójdzie i nie będzie żadnych problemów?

Jeszcze przy okazji czy istnieje może jakiś programik do mierzenia poboru prądu przez podzespoły?(chodzi o to żebym mniej więcej wiedział czy muszę zmienić zasilacz na mocniejszy)
Dziadek Żniwiarz
QUOTE(mustafas @ 25-05-2006 13:50:00)
Mam zamiar dokupić  ramu do komputera. Moja płytas główna  obsługuje tylko ddr do 2700.  Czy jeśli kupię ram 3200 to mi pójdzie i nie będzie żadnych problemów?
Odpowiedamy na to pytanie już po raz tysięczny: nie będzie komplikacji, zadziała prawidłowo. PC3200 (DDR400) oznacza maksymalny tryb, dla jakiego kość została przeznaczona z fabryki, a to znaczy, że równie dobrze (a nawet lepiej) można ją puszczać z wolniejszym zegarem.

QUOTE(mustafas @ 25-05-2006 13:50:00)
czy istnieje może jakiś programik do mierzenia poboru prądu przez podzespoły?(chodzi o to żebym mniej więcej wiedział czy muszę zmienić zasilacz na mocniejszy)
Nie ma takiego programu, ale w sieci są specjalne kalkulatory, dzieki którym obliczysz szacunkowy pobór prądu przez swoją maszynę. Oto jeden z lepszych:
http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.