Witam mam następujący problem. Mam Płyte główną ASROCK K7VT4A+, sEMPRON2400+ 256 RAM (TEraz 768). Od kiedy dokupiłem 512MB RAM DDR Elixir (256 też Elixir) nie ma żadnej różnicy w szybkości działąnia systemu a niektóre gry powodują restart komputera... jeśli sie nie restartuje to gry sie tną jak cholera. Co może być tego przyczyną? Proszę o szybką odpowiedź. Z Góry dziękuje!!
1. Skąd masz tą kość nową? Allegro, giełda przypadkiem? 2. Sprawdź kość MEMtestem,. ew. GoldMemory - jesli wywali błędy, kość jest do wymiany 3. Przetestuj kość na innym komputerze 4. "Pożongluj" kościami - odpal system tylko na nowej, posprawdzaj sloty. Acha, i przede wszystkim - wyciągnij kość, przedmuchaj slot (najlepiej sprężonym powietrzem ( takim z puchy, nie z kompresora :P), ew. bardzo ostrożnie odkurzaczem, tudzież "dechem" własnym :P, i włóż dokładnie kość powrotem i przetestuj
To potwierdza moją teorię. Wejdź do biosa i wyszukaj opcjię CAS latency, CL lub czegoś podobnego (w zależności od biosu, w każdym razie chodzi o czas oczekiwania CAS). Ustaw tą wartość na 3. Jeśli nie będziesz potrafił sobie z tym poradzić to możesz załadować fail-safe defaults. Komputer straci na wydajności ale będzie stabilny. PS-szczegółowy opis biosu masz w manualu do płyty głównej i na stronie producenta.
w biosie nie było0 fail safe defaults tylko load default settings załadowałem i jest to samo wydajnośc w grach jest okropna... co jeszcze można zrobić?
No cóż tak dokładnie to sie na tym nie znam , ale moja konfiguracja to: ASROCK K7VT4A+, AMD-Sempron 2400+, 768 MB DDR, GForce FX 5200 128 MB, WD 120 GB/8MB CACHE, jeżeli chodzi o zasilacz to nie wiem jakiej jest firmy, ale jest na nim napisane: 300W MAX.
Spróbuj odłączyć trochę sprzętu (napędy optyczne, dodatkowe karty rozszeżeń) i zobacz jak się to wszystko zachowa. Sprawdź też sprzęt na innym zasilaczu (najlepiej firmowym, szczegóły w FAQ Hajpera). To co jest napisane na obudowie nie znaczy kompletnie nic. Liczą się realne osiągi.
Pewnie coś typu Enlight (kumpel ma) ;D Ma niby 350W, choć w rzeczywistości znacznie mniej... W każdym bądź razie jest to coś typu: Mustang, Tracer, FEEL itp. Ew. podaj napięcia za pomocą BIOS'u lub programu EVEREST (dawniej AIDA32)... Możesz jeszcze uruchomić programik CPU-Z i w zakładce "Memory" sprawdzić ogólną częstotliwość taktowania pamięci + CL...
Już wiem w czym tkwił problem. Zasilacz jest na wyczerpaniu i wiatraczek na karcie graficznej jest do wymiany. Ale i tak WIELKIE DZIĘKI za pomoc. Pozdro