IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Abit AX78 nieudany flash biosu..., pomocy.

P$T
post 27-05-2008 11:48:37
Post #1
Akwizytor

Grupa: Użytkownicy

Numer GG 

Witam.
Mam nadzieje że piszę w prawidłowym dziale.

Problem wygląda nasępująco: chciałem wgrać do tej płyty bios 13beta i komputer się zawiesił po paru min wogule nie ragował, więc zresetowałem go no i mam czarny ekran.
Dodam że nie wiem czy coś ma to związek, ale przed ratowaniem powiem tylko, że miałem w biosie wyłączoną stacie dyskietek i bootowanie na HDD tylko.
Kiedy wkładam dyskietke do stacji to nic kompletnie sie nie dzieje.
Może ja coś źle robie ?
Aha bios do tej płyty jest na AWARDzie a na post code wyświetla "FF"

Jeszcze jedno - w turorialach jak odzyskać bios pisze że mam mieć bios z rozszerzeniem .rom - a z kąd ja takowy niby mam wziąć skoro biosy są z rozszerzeniem .bin - mam zmienić rozszerzenie ot tak bo nie rozumiem?

Prosze o pomoc, a najlepiej wytłumaczyć łaptologicznie krok po kroku.
Pozdrawiam.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
sq7btu
post 28-05-2008 8:23:36
Post #2
OC Ekspert

Grupa: Moderatorzy

Numer GG 

kod "FF" oznacza, że wszystko jest prawidłowo (fszystko fporządku :)), więc BIOS wgrałeś dobrze.
BIOSy wychodzą z rozszerzeniami *.bin i *.rom
Programy do flasha rozpoznają oba formaty.
User is online!Profile CardPM
+Quote Post
P$T
post 28-05-2008 9:50:23
Post #3
Akwizytor

Numer GG 

Moim zdaniem nie koniecznie.. bo by chyba komp odpalił - jak wsadziłem części do abita kn9 ruszył za pierwszym razem.

Dodam jeszcze że jak bios się wgrywał (z poziomu windows - flashmenu) to pisało "programming dmi " itp, a na koniec wyskoczyło "Erasing bios block" i przy tym się zawiesił komputer więc nie ma szans że bios jest dobrze wgrany.
Poza tym jak się wcześniej włanczał komputer to przechodził przez podstawowe post cody (procek, ram, itp), dopiero na końcu jak już odpalił to ukazało się to "FF".

Potem po ciemku próbowałem wgrać bios z dyskietki - ale niefart chciał że przed wgrywaniem biosu wyłączyłem w biosie fdd.. nie wiem czy ma to jakiś związek z tym.
Potem próbowałem clear cmos z baterii, zworki - niestety także nie pomogło, a dodam jeszcze że próbowałem to na 3 stacjach dyskietek które były sprawne.

Wiem sq7btu, że masz spory zakres informacji na ten temat więc proszę cię o dalszą pomoc w tym temacie.

Doradź czy uratuje sam płyte czy musze zanieśc ją do serwisu na zaprogramowanie biosu.

Ten post był edytowany przez P$T: 28-05-2008 9:51:53
+Quote Post
Karolek
post 28-05-2008 10:13:25
Post #4
Heretyk

Numer GG 

Jeśli nie działa stacja dyskietek to musisz zanieść eprom do flashowania.
Nawet bez biosu komputer powinien odpalić stację dyskietek i zaktualizować bios wg instrukcji zawartych w autoexec.bat. Jeśli nie masz takiej możliwości to nie zrobisz tego w domu.
+Quote Post
P$T
post 28-05-2008 10:20:17
Post #5
Akwizytor

Numer GG 

Karolek tylko sęk w tym że stacje dyskietek były sprawne, sprawdzane w innym komputerze i działały, a na dyskietce był wgrany autoexec wraz z dodaną na końcu linijką
"awdflash.exe awdbios.bin /PY /SN /E". Jeszcze jedno - autoexec był z dyskietki startowej win98se.

Jedna rzecz mnie irytuje teraz - bo na dyskietce miałem wgraną dyskietke startową win98se którą musiałem obciąć ze zbędnych rzeczy bo bios zajmuje 1mb.

I tu rodzi sie pytanie: czy zmieni to coś jak na dyskietce zostawie sam autoexec wraz z awdflash.exe i biosem do płyty?
+Quote Post
Karolek
post 28-05-2008 10:39:44
Post #6
Heretyk

Numer GG 

Na dyskietce powinny zostać pliki: msdos.sys, io.sys, command.com, config.sys, autoexec.bat, awdflash.exe, awdbios.bin. Samym systemem operacyjnym są w tym przypadku pliki msdos.sys i io.sys, w config.sys zapisane są ustawienia sterowników a w autoexec.bat procedury startowe. Command.com to interpretator poleceń (w systemach unixowych odpowiednik to shell) także niezbędny do pracy z sytemem ale może być w pewnych przypadkach zastąpiony alternatywnymi programami (ale ty lepiej nie kombinuj jesli chcesz postawić kompa na nogi biggrin.gif ). Jeśli usuwasz z dyskietki sterowniki (himem.sys, emm386.sys , atapi.sys itp) to musisz usunąć także ich wpisy z config.sys.
Możesz utworzyć odpowiednią dyskietkę z poziomu xp. Wystarczy przy formatowaniu zaznaczyć opcję "utwórz dyskietkę startową systemu MS-DOS". Zostaną na niej zapisane tylko pliki niezbędne do działania systemu i nie będziesz musiał kombinować z usuwaniem plików.
+Quote Post
P$T
post 28-05-2008 11:20:59
Post #7
Akwizytor

Numer GG 

QUOTE(Karolek @ 28-05-2008 11:39:44)
(ale ty lepiej nie kombinuj jesli chcesz postawić kompa na nogi  biggrin.gif )

Dzięki za ratę stary biggrin.gif

Nie przejmuj się, ja mam tak z natury że jak coś chcę więcej to zawsze coś spiepszę crazy.gif

Jednak myślę że nawet jak bym źle zgrał na dyskietkę pliki bądź usunął te potrzebne to i tak stacja powinna cokolwiek zamrygać a u mnie nic kompletnie :D

Dziś po południu zrobie obchód po serwisach lecz wątpie że ktoś będzie miał programator.

Dobrze by było jakby ktoś doradził jakiś dobry serwis co by to naprawił - niedrogi i najlepiej w okolicach kielc (świętokrzyskie)
+Quote Post
luk1999
post 29-05-2008 12:53:06
Post #8
Początkujący

Numer GG 

No to masz pecha... Płyta ma kość SPI - programowaną szeregowo (będzie problem z programatorem) i pozostaje tylko hot-flash.
Polecam poczytać parę ostatnich postów.

Ten post był edytowany przez luk1999: 29-05-2008 12:58:35
+Quote Post
sq7btu
post 29-05-2008 14:22:27
Post #9
OC Ekspert

Numer GG 

Nie przesadzaj. Każdy poważny serwis sprzętu elektronicznego powinien zaprogramować. Nie mówię tutaj o serwisie u wujka w garażu, tylko o poważnym, gdzie używa się programatorów z prawdziwego zdarzenia a nie składanych w domu na płytkach uniwersalnych biggrin.gif
Na pewno zaprogramujesz to na Politechnice (Świętokrzyskiej), to już w miarę blisko Ciebie. Nie powinni tam wziąć od Ciebie złamanego centa, no może dasz na dobre piwko. Uśmiechnij się do @Grubego, powinien Ci to załatwić. Wyślesz mu kostkę, lub się spotkacie i nie będzie z tym problemu (@Gruby nie pogardzi dobrym piwkiem :)). Ja w pracy też bym to zrobił, tylko Łódź jest trochę dalej i teraz akurat nie chodzę do pracy :(
+Quote Post
P$T
post 29-05-2008 15:35:16
Post #10
Akwizytor

Numer GG 

Dzięki wam wszystkim za rady.

Zaniosłem wczoraj płyte do informatyka co robi takie rzeczy, dzis rano dzwoni że bios nowy wgrany. Jeszcze dla formalności wziąłem części z komputera sprawdzić że wszystko działa. Co sie okazało ? Lipa totalna.. dalej zostaje wyświetlany kod "FF" i dalej nic nie idzie. Nawet przy mnie zarzucił jeszcze raz kość do programatora i przeleciał bios jeszcze raz.

W końcu powiedział że najprawdopodobniej podczas wgrywnia biosu dziwnym trafem padł jakis układ scalony przez co nie chce dalej załączać.

No nic dziś zadzwonie do firmy i odeśle im płyte na gwarancje bo to jedyne wyjście, tylko mam nadzieje że wyrobią się w miarę szybko biggrin.gif
+Quote Post
sq7btu
post 29-05-2008 15:39:19
Post #11
OC Ekspert

Numer GG 

ABIT i w miarę szybko? biggrin.gif Możesz mieć tylko nadzieję biggrin.gif

Kiedyś to dawałem, ale Ci przypomnę:
LINK

Nie załamuj się ! biggrin.gif
+Quote Post
P$T
post 29-05-2008 16:09:28
Post #12
Akwizytor

Numer GG 

Czyli ile będe czekał ok na reklamację ? 2 miesiące? biggrin.gif
+Quote Post
sq7btu
post 29-05-2008 16:12:15
Post #13
OC Ekspert

Numer GG 

Forumowy @rekil miał ABIT-a i straszne problemy z reklamacją. Czekał około miesiąca, dzwoniąc po 2 tygodniach do nich ciągle. Wprawdzie jemu w końcu uznali, jednak wiem, że jest to u nich dość trudne. Zawsze wmówią Ci, że to Twoja wina. Serwis do niczego.
+Quote Post
rekil
post 29-05-2008 17:30:09
Post #14
Bywalec

Grupa: Przyjaciele forum

Więc tak - po pierwsze nie zmienia się BIOSu spod windy, jest bardzo duże prawdopodobieństwo uwalenia płyty. Po drugie - serwis abita faktycznie nie należy do najlepszych, u mnie padła płyta, uznawali gwarancję prawie miesiąc, a gdy już uznali to naprawili płytę, wymiana na nową jest u nich praktycznie niemożliwa. Serwis bardzo kłopotliwy, aczkolwiek nie przyczepił się do wymiany pasty pod mostkami (na 100% je zdejmowali, bo jeden kołek nie był wpięty). Serwis DFI uznaje takie "usterki", jak źle wgrany BIOS bez problemu i najczęściej wymieniają płytę na nową, ale jak już wspomniałem Abit jest dość specyficzny w tych sprawach. Co najciekawsze mój AB9 wrócił z gwary nie do końca sprawny, ale to już inna kwestia. Możesz próbować wysłać Mobo, najwyżej stracisz kase za przesyłkę, choć osobiście uważam iż nie ma szans na uznanie gwarancji.
+Quote Post
P$T
post 29-05-2008 19:43:23
Post #15
Akwizytor

Numer GG 

No ale to niemożliwe żeby mnie w konia zrobili jak pierwszego dnia płyta padła..
Btw. płytę kupowałem w firmie arche, ewentualnie będe się wykłucał o zwrot kosztów. Nie na darmo płaciłem 260zł żeby mi płyta zepsuta leżała. crazy.gif

A póki co na okreś przejściowy ożywiłem leciwego asusa m2n4-sli biggrin.gif
+Quote Post
majer
post 29-05-2008 20:17:04
Post #16
Spammer

Grupa: Przyjaciele forum

Numer GG 

Zależy w jakim sklepie kupowałeś, przykładowo serwis komputronik'a z wgranie biosu w takim przypadku życzy sobie 27zł.
+Quote Post
P$T
post 16-06-2008 11:52:50
Post #17
Akwizytor

Numer GG 

Co to płyty...

Odesłali mi do mnie z diagnozą "Płyta sprawdzana, wszystko za pierwszym razem się włącza, system siębootuje. Została sprawdzona programami : Everest i Orthos i dzialała stabilnie"

Na początku myśle sobie WTF? :D Ale jak ją podłączyłem to o dziwo zadziałała ( cudotwórcy crazy.gif ). Lecz pozostał jeszcze jeden problem..

A mianowicie jak byłem wcześniej na programatorze u informatyka to próbwaliśmy różne wersje biosu aż zakończyliśmy na wersji 10, nie było już czasu żeby wgrał najnowszy bios spowrotem.

I teraz przez takie małe "coś" byłem zmuszony zaaktualizowac bios niestety shok.gif . Więc zainstalowałem ABIT Flashmenu i kliknąłem w "ONE click update" - o dziwo wszystko poszło ładnie, nic się nie zacięło, nawet chwile coś posprawdzałem w systemie następnie zrestartowałem komputer żeby przywrócic procesor do pierwotnego stanu i....

Tak jak mogłem się domyślac - lecz tym razem nie staje przy kodzie "FF" lecz "F2." - więc od razu pomyslałem że coś może mam z zasilaniem. Sprawdziałem na innym zasilaczu i niestety to samo.

TEN ABIT TO MASAKRA !!

Jeszcze dziś może przejdę się jeszcze raz do informatyka na programator i zdam relecje co i jak.. crazy.gif
+Quote Post
luk1999
post 16-06-2008 14:32:33
Post #18
Początkujący

Numer GG 

Trzeba było flashować Winflashem 1.92 z zaznaczoną opcją "Update all".
+Quote Post
Asus
post 16-06-2008 16:48:05
Post #19
Anonymous Misfit

Numer GG 

TEN ABIT TO MASAKRA !!

Sry, że wtrącam się do tematu, ale chcę także ustosunkować się do tej opinii. Ja także nie jestem do końca zadowolony z tej płyty. Niby wszystko fajnie, ale klawiatura raz na 3-4 odpalenia PC nie załącza się i trzeba uruchamiać ponownie system. Niezależne od OC, męczące. To na bank płytka, bo co innego? Myślałem o gwarancji, ale skoro mówicie, że są problemy, to już mi ręce po kolana opadają mega_shok.gif

Ten post był edytowany przez Asus: 16-06-2008 16:48:43
+Quote Post
mst
post 22-10-2008 10:43:28
Post #20
Noobie

A korzystasz może z GRUBA do załadowania systemu? U mnie jest to samo "masakra", ale zauważyłem, że w grubie jeszcze działa klawa o po wybraniu systemu już bywa różnie :/.

Mam jeszcze pytanko do posiadaczy tego abita, czy ktoś znalazł rozwiązanie ? Ja kupiłem dwie przejściówki na usb niestety żadna nie działa i mogłem od razu kupić nową klawe na usb.

Nie cytujemy postów bezpośrednio nad sobą. //AMD
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 06-01-2009 20:58:41
WWW.OC-FORUM.ORG :: 2004 - 2008 :: Wszystkie prawa zastrzeżone :: Sheldon & Sensej