Abit AX78 nieudany flash biosu..., pomocy.
| P$T |
28-05-2008 11:20:59
|
Akwizytor

Grupa: Użytkownicy

|
QUOTE(Karolek @ 28-05-2008 11:39:44) (ale ty lepiej nie kombinuj jesli chcesz postawić kompa na nogi  ) Dzięki za ratę stary Nie przejmuj się, ja mam tak z natury że jak coś chcę więcej to zawsze coś spiepszę Jednak myślę że nawet jak bym źle zgrał na dyskietkę pliki bądź usunął te potrzebne to i tak stacja powinna cokolwiek zamrygać a u mnie nic kompletnie :D Dziś po południu zrobie obchód po serwisach lecz wątpie że ktoś będzie miał programator. Dobrze by było jakby ktoś doradził jakiś dobry serwis co by to naprawił - niedrogi i najlepiej w okolicach kielc (świętokrzyskie)
|
|
|
|
|
| P$T |
29-05-2008 15:35:16
|
Akwizytor

|
Dzięki wam wszystkim za rady. Zaniosłem wczoraj płyte do informatyka co robi takie rzeczy, dzis rano dzwoni że bios nowy wgrany. Jeszcze dla formalności wziąłem części z komputera sprawdzić że wszystko działa. Co sie okazało ? Lipa totalna.. dalej zostaje wyświetlany kod "FF" i dalej nic nie idzie. Nawet przy mnie zarzucił jeszcze raz kość do programatora i przeleciał bios jeszcze raz. W końcu powiedział że najprawdopodobniej podczas wgrywnia biosu dziwnym trafem padł jakis układ scalony przez co nie chce dalej załączać. No nic dziś zadzwonie do firmy i odeśle im płyte na gwarancje bo to jedyne wyjście, tylko mam nadzieje że wyrobią się w miarę szybko
|
|
|
|
|
| rekil |
29-05-2008 17:30:09
|
Bywalec
Grupa: Przyjaciele forum

|
Więc tak - po pierwsze nie zmienia się BIOSu spod windy, jest bardzo duże prawdopodobieństwo uwalenia płyty. Po drugie - serwis abita faktycznie nie należy do najlepszych, u mnie padła płyta, uznawali gwarancję prawie miesiąc, a gdy już uznali to naprawili płytę, wymiana na nową jest u nich praktycznie niemożliwa. Serwis bardzo kłopotliwy, aczkolwiek nie przyczepił się do wymiany pasty pod mostkami (na 100% je zdejmowali, bo jeden kołek nie był wpięty). Serwis DFI uznaje takie "usterki", jak źle wgrany BIOS bez problemu i najczęściej wymieniają płytę na nową, ale jak już wspomniałem Abit jest dość specyficzny w tych sprawach. Co najciekawsze mój AB9 wrócił z gwary nie do końca sprawny, ale to już inna kwestia. Możesz próbować wysłać Mobo, najwyżej stracisz kase za przesyłkę, choć osobiście uważam iż nie ma szans na uznanie gwarancji.
|
|
|
|
|
| P$T |
16-06-2008 11:52:50
|
Akwizytor

|
Co to płyty... Odesłali mi do mnie z diagnozą "Płyta sprawdzana, wszystko za pierwszym razem się włącza, system siębootuje. Została sprawdzona programami : Everest i Orthos i dzialała stabilnie" Na początku myśle sobie WTF? :D Ale jak ją podłączyłem to o dziwo zadziałała ( cudotwórcy  ). Lecz pozostał jeszcze jeden problem.. A mianowicie jak byłem wcześniej na programatorze u informatyka to próbwaliśmy różne wersje biosu aż zakończyliśmy na wersji 10, nie było już czasu żeby wgrał najnowszy bios spowrotem. I teraz przez takie małe "coś" byłem zmuszony zaaktualizowac bios niestety  . Więc zainstalowałem ABIT Flashmenu i kliknąłem w "ONE click update" - o dziwo wszystko poszło ładnie, nic się nie zacięło, nawet chwile coś posprawdzałem w systemie następnie zrestartowałem komputer żeby przywrócic procesor do pierwotnego stanu i.... Tak jak mogłem się domyślac - lecz tym razem nie staje przy kodzie "FF" lecz "F2." - więc od razu pomyslałem że coś może mam z zasilaniem. Sprawdziałem na innym zasilaczu i niestety to samo. TEN ABIT TO MASAKRA !! Jeszcze dziś może przejdę się jeszcze raz do informatyka na programator i zdam relecje co i jak..
|
|
|
|
|
| mst |
22-10-2008 10:43:28
|
Noobie

|
A korzystasz może z GRUBA do załadowania systemu? U mnie jest to samo "masakra", ale zauważyłem, że w grubie jeszcze działa klawa o po wybraniu systemu już bywa różnie :/.
Mam jeszcze pytanko do posiadaczy tego abita, czy ktoś znalazł rozwiązanie ? Ja kupiłem dwie przejściówki na usb niestety żadna nie działa i mogłem od razu kupić nową klawe na usb.
Nie cytujemy postów bezpośrednio nad sobą. //AMD
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|