IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> A miało być tak prosto :P, Problemiki z podkręcaniem ;/

Michcius
post 16-02-2008 19:38:19
Post #1
Obserwator

Grupa: Użytkownicy

Numer GG 

Witam

Zacznę może od pytania nr :1

W biosie mam napiecie na linni V12 - 11,88V czy to w miarę dobra wartość?

Pytanie nr 2 :

Mam problem z podkręceniem mianowicie: gdy dam fsb o 20 wyżej niż standardowe (220) to komp mi się wyłacza podczas restartu i włacza się po kilku sekundach . O żadnych A.I nosach ani innychh nie ma mowy bo dzieje się tak samo jak przy normalnym kręceniu.
Na wyższych fsb to cyrki są nieprzeciętne bo komp włacza się i po dwóch sekundach gaśnie i znowu się włacza.(Czytałem że to jest tzw dual-boot) Oczywiście zmiany Vcore, dzielnika pamięci i innych pierdół gówno dają.
Na początku pomyślałem że to wszystko wina braku przejściówki z 20 na 24 pin ale przecierz do procka idzie zasilanie innym kablem.
Oświeccie mnie ludzie bo nie wiem co czynić :)W czym jest problem?
Na stocku działa dobrze, podkręcałem ostro grafikę i nie ma żadnych problemów.
Ale jak to się mówi apetyt wzrasta w miare jedzenia i dodatkowy power by się przydał w budzie.

P.S W cpu-z raz pokazjue mi procka z mnożnikiem 6 a raz z 9 -Czy to normalne?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
picia_pitol
post 16-02-2008 19:42:54
Post #2
Mały ale wariat

Grupa: Przyjaciele forum

Numer GG   

Napięcie jest Ok. Przyjmuje się wahania w granicach 5% za dopuszczalne - nie powinno sprawiać problemów, czyli przy 12V około 0.5V.
Czy aby na pewno puszczałeś go asynchronicznie z pamięciami, bo to naprawdę dziwne?
+Quote Post
Michcius
post 16-02-2008 19:49:55
Post #3
Obserwator

Grupa: Użytkownicy

Numer GG 

P5B ma max standardowo pamięci 800Mhz- moje są 900 więc nawet jak puściłem o 20 więcej FSB to nawet nie powinien zajeknąć. Dla pewności ustawiałem ręcznie V dla ramu na 1,9 tak jak w standardzie mają goodramy ale nic nie pomagało.
+Quote Post
Grzegorz81
post 17-02-2008 9:19:26
Post #4
OC Ekspert

Grupa: Moderatorzy

Numer GG 

QUOTE(Michcius @ 16-02-2008 19:38:19)
Witam

Zacznę może od pytania nr :1

W biosie mam napiecie na linni V12 -  11,88V czy to w miarę dobra wartość?

Pytanie nr 2 :

Mam problem z podkręceniem mianowicie: gdy dam fsb o 20 wyżej niż standardowe (220) to komp mi się wyłacza podczas restartu i włacza się po kilku sekundach . O żadnych A.I nosach ani innychh nie ma mowy bo dzieje się tak samo jak przy normalnym kręceniu.
Na wyższych fsb to cyrki są nieprzeciętne bo komp włacza się i po dwóch sekundach gaśnie i znowu się włacza.(Czytałem że to jest tzw dual-boot) Oczywiście zmiany Vcore, dzielnika pamięci i innych pierdół gówno dają.

Podwójny start (dual boot) to to o czym piszesz. Nie jest to żaden problem, lecz raczej standardowe zachowanie wielu płyt po intela po tym, jak w biosie została zwiększona wartość FSB lub inna opcja odpowiedzialna za OC.
Nie masz się czym przejmować.
P.S W cpu-z raz pokazjue mi procka z mnożnikiem 6 a raz z 9 -Czy to normalne?
*

Odpowiedzialna jest za to funkcja EIST. W celu oszczędzania energii (rozwiązanie wzięte z technologii mobilnych) podczas spoczynku zmniejszany jest mnożnik procesora i jego napięcie. Wpisując w google możesz się dowiedzieć, o co biega.
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 06-01-2009 14:54:17
WWW.OC-FORUM.ORG :: 2004 - 2008 :: Wszystkie prawa zastrzeżone :: Sheldon & Sensej